Žvrkljanje olja

Žvrkljanje olja


Žvrkljanje olja (oil pulling) je tehnika razstrupljanja telesa, ki izvira iz starodavne ajurvedske medicine. O uspešnosti te tehnike obstaja nešteto pričevanj. Med drugim je to tudi moja jutranja rutina, zato potrjujem učinkovitost te naravne prakse in jo želim deliti s tabo. Na to temo je objavljeno tudi precej znanstvenih študij, predvsem indijskih znanstvenikov.

Redno žvrkljanje olja v ustih naj bi ozdravilo vrsto bolezni. Med drugim bolezni ustne votline in dlesni, astmo, sladkorno bolezen, zaprtje, migreno, bronhitis…
Nekateri predlagajo 40 dnevno prakso, da je učinek opazen. Z nekaj presledki, pa sama to počnem čez celo leto.

Kako žvrkljanje deluje?

Usta so začetek prebavnega trakta in (poleg še bolj učinkovitega – nosu) prva obramba našega imunskega sistema. Zato je tu velko različnih bakterij.

Na ustni sluznici in jeziku se čez noč izloči in nabere polno strupov in toksinov oz. izločkov bakterij. S strganjem jezika in žvrkljanjem olja pomagamo, da te toksine izločimo in jih ne zanesemo ponovno v telo s požiranjem sline (preko želodca in črevesja) ali preko kapilar (pod jezikom), ki gredo naravnost v naš krvni obtok.

Katero olje izbrati?

Če žvrkljanja še ne poznaš, ti priporočam da preizkusiš različna olja. Vsak človek je drugačen in edinstven. Sama žvrkljam že vrsto let. Začela sem s sončničnim oljem. Nadaljevala s kokosovim, ki ima najbolj privlačen okus, a mi je žal grlo izsušilo. Sedaj pa že kar nekaj let uporabljam mešanico sezamovega olja in olj iz antiseptičnih zelišč.

Večina olj deluje antibakterijsko. Raziskave so pokazale, da sta sezamovo in sončnično olje iz tega vidika najboljši. Sezamovo olje pa deluje tudi protivnetno.

Izbranemu osnovnemu olju lahko dodaš olje čajevca (par kapljic/2 dl olja) in/ali olje limonovca (par kapljic). Olje čajevca ima izjemno antibakterijsko delovanje, olje limonovca pa deluje tudi protivnetno.
*Uporabi seveda samo jedilna, hladno stisnjena olja iz ekološke pridelave.

Že vrsto let torej uporabljam posebno svežo mešanico na osnovi sezamovega olja, z dodatkom kurkume, žajblja, mete in eteričnih olj (ekvaliptusa, nagljevih žbic, limone…)
Če te zanima katera mešanica je to, mi piši na martina@zgiz.net in ti povem kje jo dobim oz. ti jo lahko naročim.
Sama si ne vzamem toliko časa in nimam toliko znanja, da bi vse te sestavine sama namešala, zato jo kar kupim in tako z veseljem podpiram zeleno industrijo.
Nismo vsi za vse 🙂 in odlično, da se tega zavedamo ter prepustimo kaj dela tudi drugim.
 
Čemu še služi žvrkljanje?

Poleg že zgoraj omenjenih, so prednosti te naravne prakse res velike. Dan začneš popolnoma drugače. Imaš svojih 20 minut, ko si lahko tiho in vsi vedo, da te takrat pač nič ne sprašujejo, ker nekaj čudnega prekladaš po ustih 🙂 No, v resnici se potem kdaj tudi z gibi sporazumevamo 🙂

Torej, ta moja jutranja rutina poskrbi še za:

 • gibljivost čeljusti
  Žvečne mišice so navadno najbolj zakrčene mišice v telesu in so lahko vzrok za zobobol, migrene… Prožna in gibljiva čeljust je mimogrede ena izmed pomembnejših sposobnosti za tvorbo lepega zvena.
 • higieno ustne votline in razstrupljanje telesa
  Poleg dobrega zadaha, so tudi zobje bolj zdravi ter celo telo.
   
 • pripravo mojega grla, ustne votline ter artikulatorjev na govor in petje
  Ker z žvrkljanjem premikamo veliko obraznih mišic, zbudi našo izraznost.

POSTOPEK oz. kako izvajamo?
Najbolje je izvajati na tešče.

Torej pred jedjo in preden karkoli popiješ. Naredi po pameti. Jaz imam včasih zjutraj tako izsušeno sluznico, da to pravilo prekršim. Običajno pa to naredim takoj, ko vstanem, vmes pa počnem ostale stvari, vezane na jutranjo rutino; nežno raztezanje, umivanje, oblačenje, priprava obroka…
 
Čajno žličko olja daš v usta in ga začneš sunkovito pod pritiskom pošiljati po ustih sem ter tja, gor in dol. Z jezikom ga porivaš skozi odprtine med zobmi (žvrkljaš), kar mu omogoča preiti v najbolj skrite kotičke v naših ustih. Začne se izločati slina in če vztrajaš, se olje sčasoma spremeni v redko, mleku podobno tekočino.

Pozor, to ni grgranje! Z grgranjem bi si toksine zanesli v požiralnik/žrelo, kar pa je ravno obratno od tega kar želimo doseči.
 
Za najboljši učinek je potrebno žvrkljati 20 minut.
Ker je olje mazivo, mu to omogoča, da spolzi skozi luknjice in špranje. V tem času lahko prodre v žepke ob zobeh in s tem doseže tam skrite bakterije. Če misliš, da bi bilo za začetek prehudo, lahko poskusiš čas postopno stopnjevati: prvič  5 minut, potem 10, 15…iz izkušenj pa lahko rečem, da je učinek zaznati komaj po petnajstih minutah. Žvrkljanje dlje kot 20 minut je kontraproduktivno, saj se toksini začno absorbirati in dosežemo obraten učinek.
Vseskozi paziš, da tekočine polne strupov ne pogoltneš.
 
Po dvajsetih minutah mešanico sline, olja in toksinov izpljuneš v straniščno školjko
(in NE v umivalnik, saj se bo ta s časom zamašil) ali v papirnato brisačo in med organske odpadke. Če se ti mešanice v ustih nabere preveč že pred dvajsetimi minutami, lahko malo tekočine izpljuneš že prej, s preostankom pa žvrkljaš naprej.
 
Na koncu s strgalom očistiš še jezik, kjer so se nabrale obloge. Jaz uporabljam bakreno strgalo in potegnem trikrat. Levo, v sredini in desno, pri tem poskrbim, da izzovem gag refleks (refleks za bruhanje) na obeh straneh, s katerim spodbudim 10. možganski živec vagus, ki oživčuje med drugim tudi glasilke in prepono, njegova stimulacija pa pripomore tudi k umiritvi.
 
Usta spereš z mlačno vodo.
Lahko ji dodaš tudi ščepec soli. To najbolj dene dlesnim.
 
Opcijsko 1 krat mesečno:
Za vzdrževanje zdrave mikrobiote v ustih si zobe lahko umiješ tudi tako, da na zobno ščetko razpršiš 3% vodikov peroksid (dobiš v lekarni), nanjo pa daš ščepec zobnega praška, ki ga narediš iz skodelice sode bikarbone in žličke fino mlete morske soli. Nežno poščetkaj, da ne poškoduješ trdih tkiv.