Pomen besedila ter zdravilne in zen skladbe


Ali veš kaj poješ in zakaj?


Spomnim se, ko sem kot otrok pela pesmi v italijanskem ali angleškem jeziku, brez da bi poznala pomen besed. Zadela sem sicer melos jezika, ne pa tudi prave izgovorjave in potemtakem seveda nisem izražala s polno zavestjo vsebine skladbe.

Pesmi sem izbirala po občutku, po intuiciji.

Bila sem v stiku s tem kaj moja duša potrebuje. Kje se potrebujejo moja čustva izraziti in mi tako pomagati prebroditi težke čase. Petje je bilo zame vsekakor neke vrste samoregulacija.

Skladba Without you, izvajalke Mariah Carey, je morda v otroštvu zvenela takole 🙂

“Ken leeeee….tulibu dibu dau čjuuu…”

No, vedno se spomnim ravno tega primera, ker je pred leti krožil video gospe, ki se je prijavila na pevsko tekmovanje Idols in takole nerodno izpadla, ker ni vedela kaj poje.

Mimogrede, nisem pristaš tega, da v petju tekmujemo. Ampak to je druga tema, ki je navdih za nov zapis…Gospe nisem izpostavila, da bi se ji posmehovali, je pa res smešno, kako je človek lahko kdaj neroden in se za priznanje, pohvalo, potrditev…izpostavi in se dela samo-zavesten, pa v resnici ni 🙂

O temi pomembnosti poznavanja besedil, ki jih pojemo, sedaj še bolj pospešeno razmišljam, saj se z rednimi učenci pripravljamo na naš letni dogodek; Praznik petja. Preberi si več o tem TUKAJ in pridi nas poslušat. Zelo te bomo veseli!

Priprave za nastop učencev potekajo tudi tako, da morajo poznati vsebino skladbe, ki so jo izbrali:

  • telesno
    Izvajamo posebne vaje, da si zapomnijo besedilo preko gibanja. Tako da je spomin celičen in pomnjenje bolj učinkovito.
  • razumsko
    Tako, da znajo povedati vsebino z lastnimi besedami. Če je skladba v tujem jeziku se naučimo pravilne izgovorjave in preverimo razumevanje vseh besed, ki jih ne poznajo.
  • čustveno
    Zanima nas zakaj so izbrali ravno to pesem ter kako se povezuje z izkušnjami, ki jih imajo v življenju.


Praznik petja

Na fotografiji so vsi nastopajoči na Prazniku petja 2023


ZEN SKLADBE IN ZDRAVILNE SKLADBE

Izbor skladb pa ločim še na ZEN in ZDRAVILNE pesmi.

Zdravilne so tiste, ki zdravijo nepredelane izkušnje iz preteklosti.
Teh navadno ne izbiramo za nastope, saj so to tiste pesmi pri katerih vedno, točno na isti besedi v besedilu (ali ko se oglasi posamezen inštrument), zajočemo ali pa nas tako stisne v grlu, da ne moremo več peti.

Potem pa so tu še “zen” pesmi, ki so tiste, ki so morda včasih bile zdravilne in so nam že pomagale pri sam-ozdravljenju, ali pa opisujejo izkušnje skozi katere smo že šli in jih predelali.

Te pesmi zato lahko zapojemo zelo občuteno, saj imamo izkušnjo, vendar lahko poslušalcem to izkušnjo predamo z notranjim mirom, saj nepredelani občutki ne vplivajo rušilno na vokalni aparat, marveč izkušnja le doda tisto pomembno patino glasu, ki izžareva iskreno in avtentično interpretacijo.

Prepoznaš tudi ti to razliko pri pesmih, ki jih poješ?
Vesela bom, če mi zaupaš svoje zdravilne pesmi in svoje zen pesmi.

Če ti je bila vsebina tega članka zanimiva se prijavi na prejemanje svežih novičk TUKAJ

Martina Furlan Praznik