Nega glasu poleti

Nega glasu poleti


Poletje je po tradicionalni kitajski medicini (TKM) čas, ki mu vlada srce. Eden od pomembnih izrazov srca je smeh, zato je dobro in nakako naravno, da se poleti več smejimo.

Srce ima rado grenak okus, zato raje posegamo po kakšnem pivu. Kot živilo pa sta npr. ajda ali sezam v tem času zelo dobrodošli za naše srce.

Danes bi s tabo rada spregovorila tudi tem, kako lahko negujemo svoj glas v poletnem času, v času srca.

Občutek imamo, da se poleti našim glasilkam ne more zgoditi nič hudega, ampak tudi poleti imamo lahko z njimi izzive.

Zato ti polagam na srce 😉  naslednje nasvete:
 
1. GLASILKE NE MARAJO KLIME
Klima namreč, poleg tega da hladi, zrak tudi suši oz. razvlaži.

Zunanja plast glasilk je sluznica, zato je potrebno, da je navlažena. Na tak način je stikanje glasilk bolj mehko. Navlažene glasilke so tudi manj občutljive na poškodbe.

Bolj obsežno o vlaženju govorim v zimskih nasvetih, na hitro pa lahko obnovimo kako si pomagati: 
– z razpršilom s fiziološko raztopino za nos
– s čiščenjem celotne nosne votline z neti posodico
– z inhalacijo samo s paro brez eteričnih olj
– parno oz. turško savno za celo telo
– z vlaženjem prostorov (el.vlažilci zraka, izparilniki, difuzorji)
najbolj učinkovito pa seveda z vsesplošno hidracijo telesa – s pitjem vode (s ščepcem soli)
 
Klima pa seveda zrak, ki ga vdihujemo, tudi hladi.
Ohlajeno telo pomeni ohlajene mišice. Glasilki pa sta mišici. Zato vam svetujem uporabo klime po pameti. Raje kakšna stopinja več, kot premalo.
 
Čeprav sem strastna oboževalka kopanja v mrzli vodi (mimogrede, poleti je za ohladitev bolj učinkovito tuširanje s toplejšo vodo) pa vem, da glasilke ne obožujejo lokalne podhladitve.

Navadno je poleti naše telo v celoti razgreto, tako tudi naše glasike. Kdor rad kuha, dobro ve, da v razgreto ponev ne smemo naliti mrzle vode, sicer se ponev lahko poškoduje. Podobno je z našimi glasilkami. Vdihovanje nenavadno hladnega zraka za naše telo ni priporočljivo.

Če se klimi res ne moreš izogniti, dihaj skozi nos, saj se tako zrak bolj ogreje preden pride v pljuča.

Dihanje skoz nos je koristno tudi zato, ker je nos, s svojimi dlačicami in dušikovim oksidom, ki se izloča v sinusih, filter za vso nesnago.  Zaradi dihanja skozi usta obstaja večja verjetnost tudi za ponavljajoča vnetja grla in žrela.

Direktni klimi se zato čimbolj izogibaj in pij veliko tekočine po požirkih, da bosta grlo in cela ustna votlina dobro navlaženi. Več o tem pa v naslednjem nasvetu:
 
2. LEDENO MRZLE IN DRUGE PIJAČE, KI NE SLUŽIJO GLASILKAM

Ljudstva, ki imajo zelo vroče podnebje vedo, da je topla pijača tista, ki telo dolgoročno zares ohladi.
Ko namreč zlijemo hladno pijačo v razgreto telo, se le to odzove z gretjem, saj se trudi pridobiti nazaj primerno temperaturo. Obenem se po hladni pijači še bolj potimo; podobno kot izpari hladna voda, ki jo zlijemo v vročo kuhinjsko posodo, zato se izogni ledeno mrzli pijači.

Izogibaj se pijačam z mehurčki, saj te nagajajo glasilkam. In sicer že direktno v grlu, potem pa še tako, da dražijo jetra in želodec. Zaradi tega imamo lahko težave z zgago ali iztekanjem želodčne tekočine v požiralnik.
Glasilke se odzovejo tako, da se pred kislino zaščitijo z izločanjem sluzi, ki pa je zelo moteča med govorom in petjem. Zaradi povečane zasluzenosti pa ljudje velikokrat pohrkavajo in tako še dodatno dražijo že tako občutljive glasilke.
 
Alkohol in kava seveda tudi nista priporočljiva v večjih količinah, saj dehidrirata telo ter slabo vplivata na jetra, ki so po TKM “motor” za mišice v telesu. Stanje v jetrih torej direktno vpliva na glasilke, ki so mišice.

Ljudje, ki imajo preobremenjena jetra imajo zato največkrat težave s slabšim vidom (mišice v očeh), krčnimi žilami (mikro mišice v venah), zlato žilo ali hemoroidi (mišice anusa), s srcem in glasilkami, ki največkrat reagirajo tako, da postanejo ohlapne. Glas se zato zniža.

Poleti zato za pitje raje izberi tekočine, ki imajo sobno temperaturo, najraje vodo, naravne sadne sokove ali zeliščne čaje, ki podpirajo delovanje srca. Tudi v lokalu naroči pijačo brez ledu.

Za boljšo splošno hidracijo pij čez cel dan po požirkih.
Če spijemo večjo količino vode naenkrat, telo pospeši izločanje tekočin iz telesa in s tem izpiranje mineralov iz ledvic. V vodo ali čaj je zato poleti, ko se bolj potimo, koristno dodati tudi ščepec soli.


Namig: Nastavi si opomnik na telefonu, ki te vsako uro spomni, da vstaneš, se malo pretegneš in popiješ 1dl vode. (npr. aplikacija BeWet)

Zanimivost: Ledvice so na višku energije pozimi, poleti pa so z energijo na dnu, zato se tudi največ težav s sluhom dogaja prav poleti – po TKM je sluh povezan z ledvicami.

In ker so ledvice naš najgloblji in organ, ki skrbi za našo vitalno energijo, je še kako pomemben naslednji nasvet:

3. PREUTRUJENOST GLASILK ZARADI PONOČEVANJA
Ker so poleti daljši dnevi, smo radi malo dlje budni, zjutraj pa moramo navadno vseeno zgodaj vstati.

Preutrujenost vpliva na tonus vseh mišic v telesu in prav tako na mišice glasilk.
Če ste ponočevali, sploh v kombinaciji z ledeno hladno alkoholno pijačo :),  je zelo verjetno, da bo cel naslednji dan vaš glas nekoliko oslabljen, saj bodo glasike brez pravega tonusa.

Glasno govorjenje ali prepevanje s tako utrujenimi glasilkami ni priporočljivo. Za tvorbo glasu takrat namreč kompenziramo z uporabo sekundarnih dihalnih mišic. Tako povzročimo prehajanje prevelikega toka zraka čez glasilke, kar pa lahko rezultira v hripavosti.

Nasvet: “Drugi dan” govori raje tišje, nikakor pa ne šepetaj, poskrbi za dobro hidracijo ter več povej z gibi, kot pa z glasom 🙂
 
4. OBČASNO KAJENJE ZAMENJAJ Z DRUGO NAVADO
Poleg rednih, je veliko tudi občasnih kadilcev, ki kadijo samo v družbi in ob posebnih priložnostih. Poleti je teh posebnih priložnosti navadno nekoliko več. Opazuj, kako se tvoj glas obnaša po takem večeru.
Ali je grlo suho?
Dim namreč suši glasilke.
 
Ali je glas znižan?
Tobak spada v družino rastlin razhudnic in draži jetra, ki imajo velik vpliv na glas (beri zgoraj). Poznate kakšno strastno kadilko, ki ima zelo nizek glas?
Kaj lahko delaš namesto občasnega kajenja?

Izumi se in iznajdi nove načine kako lahko kajenje ali občasno kajenje zamenjaš z zate bolj koristno navado.

Tudi sama sem nekoč kadila. Kako sem nehala?
Če te zanima, mi piši in ti zaupam svojo zanimivo zgodbo, ki ni vsebovala prepovedi!

Ko že govorimo o “dišečih” palčkah, bi pod to točko omenila še parfume in parfumirane kreme, sončne kreme in ostalo kozmetiko, ki nevede tudi zelo draži glasilke.

Ali poznate izraz “white noise”?

Ta besedna zveza pomeni hrup, ki smo se ga navadili. To so zvoki iz okolja, ki nas nenehno spremljajo, ampak smo na njih tako navajeni, da jih zavestno ignoriramo npr. brnenje hladilnika, tiktakanje ure… Kljub temu, da jih naše uho zavestno zanemarja, pa tej zvoki vseeno podazvestno vpivajo na naš živčni sistem in nas nevede vznemirjajo.
 
Ampak kakšno zvezo ima to s parfumi?
Ali ste kdaj srečali človeka, ki je šel mimo vas in ste ga zaradi parfuma vohali še 100 metrov?

Pod vplivom močnih umetnih parfumov, ki otopijo našo zaznavo za voh, z lahkoto pride do predoziranja kozmetičnih izdelkov.
Malo za šalo malo zares temu pravim “negativna aromaterapija”, mogoče pa bi morala reči “white odor” ?  🙂

Če so vonji umetno pridobljeni, so torej toliko bolj nevarni za naš voh in naša pljuča ter za zdravje naših glasilk.
Predlagam, da si privoščiš izdelke, ki vsebujejo naravno pridobljene in predvsem manj močne vonje. Tako koristiš sebi, prizaneseš drugim, ki te obkrožajo ter obenem čuvaš naravo.
Ena od takih znamk, na katere sama prisegam je Ringana. Če je še ne poznaš lahko pogledaš na njihovi spleni strani https://www.ringana.com